Миємо скло, віконні рами, підлогу і дзеркала

Шибки миють теплою водою з додаванням незначної кількості нашатирного спирту (1/2 чайних ложки на склянку води). Забруднені вікна спочатку протирають м'якою ганчіркою, намоченою в мильному розчині, потім намазують крейдою або зубним порошком, розчиненим у воді (2 столових ложки на склянку води). Коли скло просохне, його ретельно витирають чистою м'якою ганчіркою або газетним папером. У разі відсутності спеціальних засобів, для сильно забруднених вікон добре допоможе суміш з 1 столової ложки крейди, ложки оцту і склянки теплої води. Користуватися цією сумішшю можна після того, як вона відстоїться.

Матове скло миють гарячою водою з оцтом. Скло, що обледеніли, потрібно протерти міцним водним розчином куховарської солі і, коли лід відтане, досуха витерти. Для оберігання від подальшого обмерзання по внутрішній частині шибок кілька разів проводять полотняною ганчіркою, змоченою в розчині з 1 чайної ложки очищеного скипидару, 3 чайних ложок гліцерину і 5 чайних ложок рідкого мила, після чого скло протирають фланеллю. Якщо час від часу змащувати скла з обох боків гліцерином, а потім протирати їх чистою фланеллю, вони не запотіватимуть, а отже, і замерзати.

Віконні рами, підвіконня, двері, стіни, забарвлені масляною фарбою, часто миють водою з милом і содою. Це не рекомендується: масляна фарба стає тьмяною і швидко руйнується. Краще користуватися теплою водою з додаванням нашатирного спирту (1 столова ложка на літр води). Сильно забруднені місця слід гарненько протерти ганчіркою, змоченому розчином хлорному вапна (1/2 столових ложки на склянку води), промити теплою водою і витерти сухою ганчіркою.

Чищення дзеркал

Витирати дзеркало краще всього сухою м'якою ганчіркою. Раза два - три в місяць можна чистити його полотняною ганчіркою, змоченою в спирті, холодному чаї або просто в теплій воді. У воду добре додати трохи синьки, яка надає дзеркалу блиску. Коли воно висохне, його протирають м'яким газетним папером або трикотажною ганчіркою.

Рекомендується використовувати також суміш із столової ложки зубного порошку і столової ложки винного оцту на склянку води. Суміш слід прокип'ятити, дати їй відстоятися і охолонути, а потім злити рідину і ретельно протерти дзеркало спочатку ганчіркою, змоченою в цій рідині, а потім шматком чистої м'якої тканини. Якщо дзеркало засиділи мухами, потрібно протерти його розрізаною цибулиною і вимити водою. Нашатирний спирт застосовувати не варто.

Миття підлог

Дерев'яні нефарбовані підлоги в приватних будинках миють теплою водою з милом і витирають досуха. Якщо додати у воду оцет (2 столових ложки на відро), підлога набула хорошого кольору і блищатиме. Щоб вивести з нефарбованої підлоги жирні плями, змішують сиру білу або сіру глину з оцтом у вигляді кашки, потім змащують пляму і залишають на ніч. Уранці треба змити суміш теплою водою. Для оберігання дерев'яної підлоги від вогкості і деревних черв'яків слід хоча б двічі в рік протирати його ганчіркою, змоченою в скипидарі.

Фарбовану підлогу миють теплою водою з нашатирним спиртом (1-2 столових ложки на відро води). Нашатирний спирт надає фарбі блиску. Не можна мити фарбовану підлогу з содою і милом, оскільки фарба потьмяніє.

Підлогу, покриту лінолеумом, слід мити теплою мильною водою. Лінолеум не можна чистити содою, спиртом, скипидаром, бензином, нашатирним спиртом (від цього може стертися малюнок). Не потрібно також користуватися дуже гарячою водою. Лінолеум кожні три місяці намазують оліфою і ретельно протирають м'якою ганчіркою (шматком старого трикотажу або старої шовкової тканини). Оліфу можна замінити прокип'яченим льняним маслом. Фарбовану підлогу і лінолеум підмітають щіткою, на яку намотують вологу ганчірку.

Паркетну підлогу щодня протирають сукниною або шматком старого трикотажу. Мити його теплою водою не рекомендується, оскільки вона розчиняє клей, яким сполучені один з одним дощечки. Раз на тиждень паркет добре намазати воском. При грунтовному прибиранні потрібно протерти підлогу м'якою ганчіркою, змоченою в скипидарі, покрити мастикою і потім натерти, як завжди. Жирові плями з паркету видаляють скипидаром.